ANASAYFA - Projelerimiz - Engelli Dayanışması yla Engelsiz Gelişim Projesi

Engelli Dayanışması yla Engelsiz Gelişim Projesi

 2011-2012 yıllarında Sabancı Vakfı tarafından verilen Toplumsal gelişme hibelerinden faydalanmaya hak kazanarak yürüttüğümüz projenin adı “Engelli dayanışması ile engelsiz gelişim” idi.

 Proje TÜRGÖK faaliyetlerine paralel, farklı bir çalışmadan oluşmaktaydı. Bergama çocuk ceza infaz kurumu ile ortak planlanan bu proje, özünde iki farklı dezavantajlı grubun birbirlerine fayda yaratacağı bir içerik taşıyordu.

 TÜRGÖK’ün esas faaliyet konusu olan görme engelli bireylere okuma kaynağı üretme eylemi, bu proje kapsamında Bergama çocuk ceza infaz kurumu’de bulunan 12-18 yaş grubu tutuklu veya hükümlü gençler tarafından desteklendi. Ancak bu proje ile hedeflenen esas fayda sesli kitap üretme eyleminden daha çok, her iki dezavantajlı grup için, karşılıklı olarak birbirlerinin sorunları ile ilgili bilgi edinme, toplumsal sorumluluk bilincini kazandırma, onları hayata hazırlama gibi etkiler yaratarak toplumsal gelişime katkıda bulunmak olarak belirlendi.

 Sesli kitap üretimi amacı ile Bergama çocuk ceza infaz kurumu kapalı alanı içerisinde bir ses kayıt odası kuruldu.

 Çocuk ve gençlere yönelik klasikler, kişisel gelişim kitapları, güncel hikâye ve romanların seçimi gibi faktörleri göz önünde tutacaktır.

 Cezaevinde bulunan gençlerin bu projeye gönüllü katılımlarını teşvik için tanıtım ve bilgilendirme çalışmaları yapıldı ve gönüllü olan gençler çeşitli konularda eğitilmek üzere gruplandırıldı. Gönüllüler arasında sesi kitap okumaya uygun olan gençlere İzmir devlet tiyatrosu sanatçıları tarafından diksiyon eğitimi verilerek sesli kitap okumaya yönelik yetiştirildiler.

 Çocuk ve gençlere yönelik klasikler, kişisel gelişim kitapları, güncel hikâye ve romanlardan oluşan 50 kitabın seslendirildiği projede yaklaşık 50 gönüllü yer aldı.

Proje süresi içinde gerçekleştirilen bir başka aktivite ise “Kendi Hayatının Lideri Ol” başlıklı eğitim seminerinin cezaevinde barınan çocuklara verilmesi idi. Ayrıca projenin sonunda proje gönüllülerinin hazırladığı bir okuma tiyatrosu gerçekleştirildi.

 Seslendirilen kitaplar özel bir set halinde Türgök üyesi 1000 gence gönderildi.

Projenin etkilerinden bahsedecek olursak:

"Özgürlüğü engelli" cezaevi çocukları, Görme özürlüler, onların sorunları, eğitimde karşılaştıkları zorluklar hakkında hiçbir fikre sahip olmayan bu gençler önemli bir farkındalık kazandılar. Ayrıca okuma alışkanlıkları hiç olmayan veya çok az olan gençler bu konuda önemli ilerlemeler kaydettiler.

"Görme engelli" üyelerimize etkileri ise kitapları dinleyen birkaç kişinin görüşleri ile açıklanabilir. "Böyle bir sesli kitap alabileceğimi hiç tahmin etmezdim, çok etkilendim", "Benim yaşımda tutuklu olmak nasıl bir şey diye hiç aklıma gelmezdi, kitapları dinlerken bunları düşündüm."

 Projemiz Tülay aktaş güçbirliği platformu tarafından 2012 yılının en iyi projesi seçildi ve basında büyük yer aldı.

 

Geri Dön