ANASAYFA - Haberler - Onursal Üyelerimiz Fizik Y. Mühendisleri Berksan - Dr. Yüksel ATAKAN

Onursal Üyelerimiz Fizik Y. Mühendisleri Berksan - Dr. Yüksel ATAKAN

Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığının büyümesine ve kendi binasında daha çok görme özürlüye hizmet vermesine yaptıkları büyük bağışla olanak sağlayan değerli dostlarımız Berksan - Yüksel ATAKAN çiftine sonsuz teşekkürlerimizi sunarız. 

Kitaplığımıza büyük destek verenlerden: Berksan – Yüksel ATAKAN dostlarımız:

        2008 yılında kitaplığımızı gezen ve kurucumuz Gültekin YAZGAN’dan çalışmalarımızla ilgili ayrıntılı bilgi alan Berksan ve Yüksel Atakan o günden beri kitaplığımıza gönül bağlamış, sorunlarımızla yakından ilgilenerek bunların çözümüne katkıda bulunmaya çalışmışlardır. Kitaplığımızın o günlerde kiralık küçük bir apartman dairesinde çok zor koşullarda çalışması ve kiraların zorlukla ödenebilmesi en büyük sorunumuz olduğundan kendilerine yeni geniş bir iş yeri edinmemizin yollarını aradığımızı bildirdik.Yüksel Atakan bu sorunun çözümüne katkı sağlamak istediklerini önerileriyle birlikte bizlere yazdı ve kendisinin Gültekin beyle bu konuda epey yazışmaları oldu. Düşündüğümüz yeni çalışma yerimiz, gönüllülerimizin çok zaman yitirmeden gelebilecekleri bir uzaklıkta olmalıydı. Kitaplık çalışmalarının yapılmasını sağlayacak geniş bir apartman dairesi yakın bir yerde bulundu ancak fiyatı epey yüksekti. Kendileri, bunun yarısını bağış olarak kitaplığa verebileceklerini, diğer yarısının da resmi kurumlardan karşılanmasının yerinde olacağını önerdiler. Türkiye’de başka böyle bir kitaplık yoktu. Kitaplığın yaptığı kabartma kitap, CD ve dergiler, 4000 kadar görme engelliye ücretsiz ulaştırılıyordu ve bu aslında devlet’in işi olmalıydı ya da devlet bu kitaplığa büyük destek sağlamalıydı. Atakan’ların bu düşünceleri ve önerileriyle Gültekin beyin öncülüğünde, tüm ilgili kurumlarla görüşmeler yapıldıi binanın yarı fiyatı ancak karşılanırsa kendilerinin kitaplığımıza bu büyük bağışı yapacakları bildirildi. Ancak, ne yazık ki olumlu bir yanıt alınamadı. Daha sonra Yeni Asır gazetesinin çok değer verdiğimiz duyarlı girişimi sonucu tüm Ege’ye yönelik açtığı bağış toplama kampanyası ve Ege’lilerin değeri katkılarıyla binanın yarı fiyatı karşılanabildi ve Atakan’lar da diğer yarısını karşılayınca, bina satın alındı ve 2010 yılında yeni binamızda geçebildik. Böylelikle sadece çok daha elverişli bir çalışma ortamına kavuşmadık, aynı zamanda bu binayla kitaplığımızın kalıcılığı sağlanmış oldu ki kurucumuz Gültekin Yazgan’ın da en büyük arzusu buydu. 2012 başında aramızdan ayrılmadan önce bunu yaşayabildiği ve çok sevindiği için bizler de mutluyuz.

       Daha sonra yeni iş yerimiz, çok çeşitli ve yoğun çalışmalarımıza dar gelmeye başlayınca yine Atakan dostlarımız yardıma koştular ve binamıza bitişik küçük ama iki katlı iş yerinin satın alınması için büyük katkı sağladılar ve binayı satın alabildik. Şimdi bu yeni çalışma yerimizde çocuklara kabartma kitapların ödünç olarak verilmesi / yollanmasıyla ilgili Gültekin beyin özlediği ‘Hayalden Gerçeğe’ projemizi gerçekleştirebiliyoruz.Böylelikle çocuklar parmaklarıyla okuma zevkini tattıkları gibi ödünç aldıkları kitapları iyi kullanıp geri yollama alışkanlığını da kazanıyorlar.

       Berksan-Yüksel Atakan’ın arzuları, kitaplığımızın herkes tarafından desteklenmesi, çalışmalarını geliştirerek, karanlık dünyada yaşayan binlerce insana ışık tutmayı sürdürmesidir.

 Berksan-Yüksel Atakan’ların mesleki özgeçmişleri kısaca:

       1969’dan beri Almanya’da bulunan Berksan – Yüksel ATAKAN, 1961’de Ankara Üniversitesi Fizik Y.Mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra Türkiye’de çeşitli kurumlarda fizikçi olarak çalıştılar. Yüksel Atakan Uluslarası Atom Enerjisi bursunu kazanıp önce Viyana’ya gitmiş sonra da Almanya’nın Heidelberg Üniversitesinde 1972 sonunda doktora yaptı. Daha sonra Mannheim’daki Brown Boveri şirketinin nükleer santralların projelendirilmesiyle ilgili bölümünde 15 yıl radyasyon fiziği konusunda çalıştı, daha sonra da 10 yıl Siemens’in Hanau’daki nükleer yakıt elemanları bölümünde proje yöneticisi olarak görev yaptı.

       Berksan Atakan da Almanya’da ha sonra Mannheim’daki Brown Boveri şirketinde radyo verici antenlerinin projelendirilmesinde 15 yıl çalıştı. 1983’de Almanya’da Consultıng bürosu açan Berksan Atakan Avrupa’nın çeşitli radyo şirketleri için projeler ve hesaplar yaptı (Radyo İtalya, Radyo Vatikan, Almanya Südwestfunk, Avusturya Radyo Verici kurumları bunlardan bazılarıdır). Daha sonra 10 yıl kadar da Frankfurt bölgesindeki cep telefon iletişim sistemleriyle ilgili baz istasyonlarının projelendirilmesinde ve frekans planlanmasında danışmanlık ve proje yöneticiliği yaptı.

       Şimdi her ikisi de emekli olmakla birlikte, Yüksel Atakan radyasyonların insana etkileriyle ilgili bilimsel gelişmeleri Türkiye’deki popüler bilim dergilerinde yazmayı sürdürmekte, eşi Berksan da ona yardımcı olmaktadır. Yüksel Atakan’ın son yıllarda Cumhuriyet Bilim Teknik, Tübitak, NTV Bilim, Bilim ve Gelecek dergileriyle Bilimania web sitesinde yayımlanan 50’den fazla yazıları vardır (bkz. http://www.bilimania.com/yazar-listesi/70-yukselatakan). Berksan ve Yüksel Atakan çiftinin Almanya’daki Duisburg üniversitesinde termodinamik bölüm başkanlığı görevinde profesör bir oğulları, bir kız ve bir oğlan torunları vardır. 

Geri Dön