ANASAYFA - Haberler - Görme Engelli Dağcı TÜRGÖK için tırmanıyor

Görme Engelli Dağcı TÜRGÖK için tırmanıyor

Türkiye'nin görme engelli ilk dağcısı ve milli atleti Necdet Turhan, görme engellilerin daha fazla "kabartma kitap" okuyabilmeleri için ABD'nin Colarado Bölgesi'nde  4280 m.  Sherman Zirvesi’ne tırmanacak.

Necdet Turhan, ABD'de yaşayan Türklerin oluşturduğu Bridge To Turkey Grubu desteğiyle ve bu grup gönüllülerinden Hakan İnanoğlu’nun  ekip liderliğinde ODTÜ Dağcılık Kolu  Antrenörü Nevzat Öntaş ve ODTÜ  Dağcılık Kolu eski danışmanı Doğan Çömez ve  İlker Tünay'ın da yer aldığı  Colarado Ekibi ile 17-22 Temmuz tarihleri arasında tırmanışını gerçekleştirecek. Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı Kabartma Kitap Projesi'ne destek  sağlamak amacıyla tırmanışını gerçekleştirecek olan Necdet Turhan, 4280 m.  Sherman Zirvesi’ne   tırmanarak projeye destek sağlamak dışında 2002 Yılında New York Maratonu'nu koşarak başladığı Beş Kıtada Beş Maraton Beş Zirve Projesi'nin dağlar serisinin dördüncü  etabını da gerçekleştirmiş olacak.

Tırmanış ekibi Aynı zamanda "Dağa Göz Değil Yürek Tırmanır", "Görme Engelliler İçin Bir Mum da Siz Yakın"  pankartları  ile birlikte kendiside görme engelli olan TÜRGÖK Kurucusu Gültekin Yazgan'ın anısına hazırlanılmış portresini zirve noktasına ulaştırmayı amaçlıyor. görme engelli dağcı sponsor  desteği bulması halinde Avustralya  Kıtası'nın en yüksek noktası KOSCIUSZKO Zirvesi'ne yapacağı  tırmanış ile Beş Kıtada Beş Maraton Beş Zirve Projesi'ni  Avustralya’da  tamamlamayı planlıyor.

Necdet Turhan Kimdir: Türkiye'nin İlk Görme Engelli Dağcısı  ve Milli Atleti Necdet Turhan 1957 yılında Balıkesir'de doğmuştur. 23 yaşında başlayan kornea sorunları nedeniyle görme yeteneğini tümünü kaybetmiştir. ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü mezunudur. Öğrencilik döneminde üniversite'nin Dağcılık ve Kış Sporları Kolu'na üye olarak spor hayatına başlar. Avrasya Maratonu'na katılan ilk görme engelli ve Ağrı Zirvesi'ne ulaşan ilk Türk görme engelli kişi unvanını aldıktan sonra, Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu tarafından gönderildiği  New York ve Japonya Dünya Körler  Maratonları ile Milli Atlet unvanını da almıştır.

TÜRGÖK Hakkında:  Türkçe bilen görme özürlülerin, yazılı kaynaklara erişimini sağlamak üzere 2004 yılında İzmir’de kurulmuştur. Görme özürlülerin eğitimleri ile kültürel gelişimlerine ücretsiz hizmet eden Türkiye’nin ilk ve tek görme özürlüler kitaplığıdır. Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı, Türkiye dışında İngiltere, Hollanda, Kıbrıs, Amerika, Almanya’ya ücretsiz ve geri iadesiz hizmet vermektedir. Şuan hizmet ulaştırdığı görme özürlü üye sayısı yaklaşık 5000 kişidir.

Geri Dön